Dome

Alustat:
3DS
Kolikkopelit
Konsolit
Laitteet
Linux
Mac
Mobiili
PC
PlayStation 3
PlayStation 4
PlayStation Vita
Retro
Wii
Wii U
Xbox 360
Xbox One

Digikirjojen kopiosuojaukset puhuttavat

21.10.2010, 13.45
Jukka O.

Aihealueet: Internet

e-kirjat, DRM, Project Gutenberg, Akateeminen kirjakauppa, Aleksis Kivi

Viimeisen muutaman kuukauden aikana digitaaliset kirjat, e-kirjat, ovat puhuttaneet kansaa ahkerasti. Useimpia digikirjallisuus ei hetkauta, sillä onhan aihe sinällään melkoisen vanha. Joskus viitisen vuotta sitten itsekin kirjoittelin jutun e-kirjoista, tutkaillen muun muassa ilmaisten digikirjojen saatavuutta ja kännykköjen digikirjojen lukuohjelmia. iPadin, Amazonin Kindlen ja muiden uusien lukulaitteiden myötä digitaalinen kirjamyynti on kuitenkin lopulta muuttumassa todeksi. Vielä kun jakelukin sujuisi….

Esimerkiksi Akateemisen kirjakaupan aiemmin tässä kuussa avaama digitaalinen kirjakauppa todettiin heti alkuunsa melko epäonnistuneeksi tekeleeksi.

Esimerkiksi Kenneth Falckkirjoittaa blogissaan varsin epäonnistuneesta kirjanostostaan Akateemisesta ja toteaa lopuksi:

”Tässä ollaan nyt täsmälleen samassa tilanteessa kuin musiikkibisnes oli jokunen vuosi takaperin, ja ollaan toistamassa täsmälleen samat virheet kuin silloinkin.”

Otso Kivekäs puolestaan toteaa tekijäoikeuskirjoituksessaan, että…

Kirjojen kohdalla binääriaika on vasta alkamassa. Näyttää siltä, että kirja-ala aikoo toistaa musiikkiteollisuudessa jo hyvin koeteltuja virheitä, joissa voi turvallisesti luottaa epäonnistuvansa. Sen jälkeistä kehitystä on vaikeampi arvata.

Molempia kirjoituksia referoiva Hannu Oskala arvioi kuitenkin, että digitaalisten kirjojen kopiosuojaukset ovat ihan asiaa, jos ne toteutetaan järkevästi.

Musabisneksen “moka” oli se, että cd-levy luotiin avoimeksi alusta lähtien. Vuonna 1980 ei voitu edes kuvitella, että jokaisella ihmisellä olisi taskussaan laite, jolla voitaisiin lähetellä megatavujen (gasp) kokoisia tiedostoja ympäri maailman.

Tämän sudenkuopan e-kirjabisnes nyt yrittää ohittaa ja mahdollisesti jopa onnistuu siinä.

Kun tähän lisätään musiikkibisneksen etsikkoaikaa kehittyneempi internet-kauppa ja aukottomasti toimivat palvelukonseptit (Kindle, iBookStore), niin e-kirjojen tulevaisuus näyttää musiikkibisnestä valoisammalta. Ja siihen tulevaisuuteen drm kuuluu olennaisena osana.

Kirjojen kopiosuojaukset ovatkin aihe, joka jakaa varmasti monien mielipiteitä vielä pitkään. Lukulaitteita ja erilaisia standardeja on kuitenkin tällä hetkellä niin monia, että kenttä on varmasti totaalisen sekaisin vielä pitkään. e-kirjojen tilanteen selkeytymistä odotellessa kannattaakin turvautua Project Gutenbergin ilmaisten kirjojen arkistoon, sillä palvelun yli 33 000 tekijäoikeusvapaasta teoksesta löytää varmasti hyvää luettavaa.

Gutenbergin partneriverkoston kautta netistä voi ladata maksutta yli 100 000 kirjaa, joten luettavaa löytyy aivan taatusti. Myös suomenkielellä. Gutenbergissä on yli 500 suomenkielistä teosta, mukaan lukien Aleksis Kiven Seitsemän veljestä, jonka voit halutessasi ostaa myös Akateemisen digikaupasta 27 euron hintaan. Toinen on ilmainen ja suojaamaton, toinen kopiosuojattu. Kumman lataisit mieluummin?

Lisätietoja: http://www.gutenberg.org

Lue myös

Arvostelu: Disciples III: Renaissance (PC)

Brasilia haluaa kieltää Grand Theft Autot koko maailmalta

Facebook-pelit nuuskivat yksityistietoja

Steam-palvelulla jo 30 miljoonaa asiakasta

Jukka O. Kauppinen

1.

Siirryin itse eLukijaksi jokunen kuukausi sitten. Pohdin hetken aikaa mitä Suomessa asian suhteen mahdetaan tehdä, mutta ajattelin että perseelleen se menee kuitenkin, joten ostin suoraan Kindlen kun Amazonista niin paljon tulee tilailtua. Kotona on kirjallisuutta kohta 30 hyllymetriä, joten tulevan muutonkin kannalta stoppi oli pakko laittaa johonkin.

Kivaa on ollut. Kirjat tulee ostettaessa noin 10 sekunnin sisällä ja lukukokemus ei ole kärsinyt yhtään (ja iPadin tai monitorin näytöltä pitkän kirjan lukeminen ei minulta onnistu). Myös nuo Gutenbergin yms. epub-varastot ovat ihan helmiä ja ne 1500 sivuiset pommit mitä aikanaan kantoi mukanaan menee nykyään nasevasti kevyessä Kindlessä :-)

Eipä silti, jos ei ole himolukija niin en näkisi, että e-kirjojen suhteen mitään kamalaa kiirettä tarvii pitää. Silti ihan mainioita tulevaisuudennäkymiä noilla kyllä on, lehtipuolella varsinkin.

2.

jos tuollaisessa on sanahaku -toiminto, niin laite on helmi kaikille jotka tarvitsevat tutkimuskirjallisuutta opinnoissa, koulutöissä jne

3.

Uusin Kindle on yksinkertaisesti nerokas laite. Yksinkertainen ja helppo käyttää, silmiä miellyttävä lukea, hyvä näyttö ja käyttää akkua säästeliäästi. Jos jollain kaverillanne on tällainen, pyytäkää tyypit - jos olette lukumiehiä tai -naisia voi olla että 100-150 euron reikä tilille tulossa hyvin nopeasti. =)

Moi Reko, mullakin on 3 sellasta kapeata kirjahyllyä aivan täynnä.. kirjat kahdessa rivissä kun ei muuten mahdu, ja poikittain vielä viemässä viimeisetkin kuutiosentit hyllystä. Mulla oli 3-4 kertaa vuodessa aina tulossa Amazonista sellanen ”iso pläjäys” kirjoja kun tilaan aina kerralla isot pinot.. nyt on tullut tilattua tasaisesti 1-2 kirjaa sitä mukaa kun niitä tulee luettua (~6 kirjaa bufferina), vaikuttais siltä että nopeasti silmäiltynä lukuharrastus tulee kalliimmaksi tällä vehkeellä - eli hyvä bisness Amazonillekin, voisivat myydä Kindlejään tappiolla ja tehdä rahat kirjoilla, tai mistä mä tietäsin elleivät näin jo tee.. ihan sama.. hieno laite. ;-)

4.

2. Kindlessä on sanahaku ja sanakirja (tosin Englanniksi, mikä on vaan plussaa mun silmissä, Suomea kirjoitan lähinnä muroon enää nykyisin ;)

5.

Muistan lukeneeni että kindle 3g yhteydestä ei tarvi maksaa mitään kun lataa kirjoja? Ainakin jossain maissa. Muistanko väärin? Mitens suomessa???

6.

Parempaa - sä voit vaikka surffata nettiä Kindlellä - ilmaiseksi. Amazonilla on eri maissa diilit operaattorien kanssa noista ”liittymistä” mitkä niissä 3G Kindleissä on. Sulle ei tule laskua vaikka miten paljon siirtäisit dataa. Eri asia on, missä maissa toi 3G toimii, ainakaan vuosi/pari sitten ei toiminut Suomessa - tuoreinta tilannetta en tiedä, ehkä toimii ehkä ei, mutta JOS toimii - ei se maksa sulle mitään; enjoy!

(mulla itsellä on pelkkä Wifi-malli, koska se riittää mulle.. jos oon matkoilla, saan lentokentällä, hotellissa, nettikahvilassa, asiakkaan wlanissa, millon missäkin ladattua kirjaostokset laitteelle langattomasti - works great, I'm lovin' it)

Kirjaudu sisään

Kommentointi tässä osiossa on sallittu vain rekisteröityneille käyttäjille. Jos sinulla ei vielä ole tunnusta, rekisteröidy käyttäjäksi. Salasana hukassa?

Takaisin ylös