Artikkelit
14.12.2007, 19:21

28

Muut, Tapahtumat, Yleiset

Transformers-näyttely toi autobotit ja decepticonit ihmisten ilmoille

Oulun suunnalla liikkuvien kannattaa suunnata silmänsä Pohjois-Pohjanmaan Museoon, sillä esillä on jotain astetta erikoisempaa. Transformers-näyttely on näet koonnut kolmen oululaisen keräilijän robottilelut ja tilpehöörit suuren yleisön ihasteltavaksi.

Tässäpä todellista ihasteltavaa kaiken hauskan ja vekkulin ystäville: Transformereita enemmän kuin uskoi olevan olemassakaan.

Transformersithan ovat vuonna 1984 lanseerattu lelusarja, joka eli kovimman menestyksensä huumaa 80-luvun lopussa. Muotoaan muuttavista robottileluista on tehty myös tv-sarjoja, elokuvia, videopelejä ja vähän kaikkea muutakin mahdollista. Transformersit ovat olleet uudestaan esillä muutaman viime vuoden aikana, sekä parin hyvän videopelin että äskeisen erittäin näyttävän elokuvan muodossa.

Pohjois-Pohjanmaan museon näyttelyssä on esillä Transformers-hahmoja kaikista sukupolvista, painottuen lähinnä ensimmäisen sukupolven hahmoihin. Museo löytyy Oulusta Ainolan puistosta ja se on auki tiistaista sunnuntaihin kello 10-17.

Esillä olevat Transformerit ovat oululaisten  Jaakko Vähäsen, Ari Halosen sekä Teppo Saarelan kokoelmista.

Lisätietoja: Pohjois-Pohjanmaan museo.

Transformers – enemmän kuin silmä paljastaa

Oheinen Transformers-esittely on yhden näytteilleasettajan, Jaakko Vähäsen, kirjoittama.

Kaukana avaruudessa Transformereiden, jättimäisten, älyllisten ja tuntevien, erilaisiksi ajoneuvoiksi, eläimiksi, aseiksi ynnä muiksi muuntautuvien robottien kotiplaneetalla Cybertronilla käydään hyvien Autobotien ja pahojen Decepticonien välistä sotaa planeetan herruudesta. Tuhansien vuosien sotimisen jälkeen planeettaa ja sen asukkaita uhkaa polttoainevarantojen hiipuminen ja uutta energialähdettä lähdetään etsimään muualta.

Hyvien ja pahojen joukkojen taistelu jatkuu avaruudessa ja sen seurauksena sekä Autobotit, johtajanaan sankarillinen Optimus Prime, että Decepticonit, diktaattorimaisena johtajanaan vallanjanoinen Megatron, haaksirikkoutuvat Maapallolle ja kytkeytyvät törmäyksen yhteydessä pois päältä.

Muutamia miljoonia vuosia myöhemmin Transformerit kytkeytyvät takaisin päälle ja taistelu jatkuu. Pahat Decepticonit pät valjastamaan Maan energialähteet omaan käyttöönsä pystyäkseen palaamaan kotiplaneetalleen ja saamaansa sen hallintaansa. Autobotien tehtävänä on Maapallon ja sen asukkaiden suojeleminen Decepticoneilta.

Näin siis alkuperäisessä Transformers-piirrossarjassa. Sarjaa esitettiin vuosina 1984– 1985 ja sitä seurasi kokopitkä animaatioelokuva vuonna 1986. Sarja jatkui elokuvan jälkeen vielä toisen ja kolmannen tuotantokauden verran vuoteen 1987 saakka.

Transformers-lelujen valmistaminen alkoi yhtä aikaa tv-sarjan kanssa vuonna 1984. Transformereita valmistava japanilainen Takara-yhtiö oli tuottanut jo 1970-luvulla Diaclone- ja Micro Change-nimisiä robottilelusarjoja, josta iso osa tuotiin sarjan alkaessa Transformersnimikkeen alle. Transformers-lelujen, -tv-sarjojen ja -sarjakuvien valmistaminen jatkuu yhä. Nykyisin leluja valmistaa Hasbro.

Tommi Mäkisen Subaru Transformersina.

Transformers-sarja voidaan jakaa eri aikajaksoihin tai “sukupolviin” seuraavasti (vuosiluvut perustuvat Yhdysvaltain julkaisu- ja esittämisvuosiin, poikkeavat hieman Suomen vastaavista):

1984–1991 – TRANSFORMERS: GENERATION ONE (“G1”) – ensimmäinen sukupolvi, josta kaikki alkoi

– tv-sarja päättyi 1987, mutta lelusarjan valmistaminen jatkui vielä pitkään

– vaikka tv-sarja päättyikin länsimaissa vuonna 1987, jatkui se vielä useita vuosia Japanissa “The Headmasters”, “Masterforce”, “Victory” ja “Zone” -nimisin tv- ja lelusarjoin

– sarja sai lisänimen “Generation One” vasta jälkikäteen, alun perin nimi oli vain “Transformers”

1992–1995 – TRANSFORMERS: GENERATION 2 (“G2”)

– toinen sukupolvi – ei tv-sarjaa

1996 – TRANSFORMERS: MACHINE WARS

– vain Yhdysvaltain markkinoille tuotu lyhytkestoinen lelusarja – ei tv-sarjaa

1996 – 1999 – TRANSFORMERS: BEAST WARS

– Transformers-sarja, jossa robotit muuntautuvat nyt ajoneuvojen ja koneiden sijaan eläimiksi

– kuten ensimmäinenkin sarja, myös Beast Wars jatkui Japanissa sarjan päätyttyä länsimaissa

Transformers: Micromaster Countdown

2000 – 2001 – TRANSFORMERS: BEAST MACHINES

– sarjan “hyvikset” muuttuvat eläimiksi ja “pahikset” koneiksi

2001 – TRANSFORMERS: ROBOTS IN DISGUISE

– Japanissa tuotettu anime-henkinen piirrossarja, jonka tapahtumat sijoittuvat Maapallolle

2002 – 2003 – TRANSFORMERS: ARMADA

– sarja, joka varsinaisesti aloitti uuden Transformers-buumin maailmalla, myös meillä Suomessa

– ensimmäinen Transformers-tv-sarja, jota näytettiin Suomen televisiossa

2004 – 2005 – TRANSFORMERS: ENERGON

2005 – 2006 – TRANSFORMERS: CYBERTRON

2003 – 2007(?) – TRANSFORMERS: ALTERNATORS (Japanissa BINALTECH)

– pääasiassa aikuiskeräilijöille suunnattu figuurisarja

– sarjan figuurit muuntautuvat 1:24 -mittakaavan pienoismalleiksi oikeista autoista (mm. Tommi Mäkisen Subaru Impreza -ralliauto)

– Japanissa sarjan figuureissa on runsaasti metalliosia, länsimaissa figuurit ovat täysin muovista valmistettuja

2007 – TRANSFORMERS

– kokopitkä toimintaelokuva, joka toteutettu oikeiden näyttelijöiden ja huippuluokan tietokoneanimaation, lelusarja oheistuotteineen tulossa

– jatko-osa suunnitteilla vuodelle 2009

2008 – TRANSFORMERS: ANIMATED

– uudenlainen amerikkalainen Transformers-piirrossarja.

Näiden lisäksi on olemassa useita muita moderneja (2000-luvulla tehtyjä) Transformerslelusarjoja, mmuun muassa Smallest Transformers (nimensä mukaisesti lelut ovat pienimpiä koskaan tehtyjä Transformers-leluja), Transformers Master Piece (alkuperäisen sarjan suosikkihahmoja uudelleenluotuina “mestariteoksina”), Star Wars Transformers (Star Wars -saagasta tutut hahmot muuntautuvat aluksiksi) ja Suomessakin tällä hetkellä kaupoista löytyvä Transformers Classics -lelusarja.

Transformers-esittely: Jaakko Vähänen

Valokuvat: Ari Halonen

Lue lisää eDomesta/Plazalta

Kaista katsastaa vuoden 2007 sarjakuvaelokuvat – osa 1/2

Kaista katsastaa vuoden 2007 sarjakuvaelokuvat – osa 2/2

Pelivuosi 2005 – osa I

Transformers –elokuva

Transformers (PS2)

Transformersia joka tuutista – ja myös historian havinoita

Viikon valio: Transformers cosplay – pukeudu botiksi

Viikon valio: Transformers-sanakirja

Teksti: Jukka O. Kauppinen
Tagit: Lelut, näyttelyt, Transformers

Kommentit

“002 – 2003 – TRANSFORMERS: ARMADA
– ensimmäinen Transformers-tv-sarja, jota näytettiin Suomen televisiossa”

Itse olen kyllä aivan varmasti nähnyt joskus G1 sarjaa Suomessa ’80-luvun lopussa tai ’90-luvun alussa. Olisikohan kyseessä sitten ollut joku maksullinen kanava?

Minäkin muistan katsoneeni joskus 80- 90-luvun vaihteessa G1 joltain kanavalta telkkarista, eikä ollut maksukanava, mutta todennäköisesti joku ulkomaalainen ilmaiskanava. Varastosta näyttääpi löytyvän tuo toiseksi alimmassa kuvassa oleva iso transformeri ja alkuperäinen laatikkokin on vielä tallella. Muita tutun näköisiä ei sattunut silmään :)

80-luvulla sarja tais pyöriä sky channelilla joka näkyi myös Suomessa – ei tosin ollut kotimainen kanava. Samalta kanavalta tuli myös Inspector Gadget sun muita laatupiirrettyjä.

sky channel taisi näkyä lautasen kautta, aamuisin tuli DJ cat show (?)
sieltä tuli muistaakseni just Transformerit, Mask (ne autot),GI JOE (?),ym hitsi kun ei muista tarkkaan.

Jep, Sky Channel – legenda, joka on poikinut mm. termin “taivaskanava” Suomeen. DJ Kat, GI Joe, Transformers, MASK, Inspector Gadget ja monet muut. Those were the days, niitä eivät 80-luvun kersat heti unohda.

Ahhh, tonne pitäs mennä. Sky:n lapsia itsekkin, Dj Catin katoin tyyliin joka päivä. Harmittaa kun oon menny hukkaamaan vuosien varrella omat robot, oli just noita G1:siä ja ne oli laatuleluja kun vertaa näihin uusiin joita ei tulis kyllä mieleenkään ostaa. Ehkä sitä täytyy tilata jostain nettikaupasta, ei oo jäljellä kun pari minileluu tossa pöydällä.

@6 Taisi Sky näkyä myös kaapelin kautta. Näin ainakin muistelisin. Sieltä tuli paljon laatua ja olinkin todella pettynyt, kun kanava lopetettiin tai vain näyttäminen lopetettiin..

Oma kommentti

Uusimmat kommentit

 
Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Moda
Muropaketti
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza