Dome

PC-pelaajan opas

29.5.2006, 15.03

Pelien laitteistovaatimukset

Toisin kuin pelikonsolit, kaikki pc:t eivät ole identtisiä. Laitteiden iästä, mallista ja komponenteista riippuen niiden suorituskyky ja yhteensopivuus voi vaihdella suurestikin.

Sukeltakaamme laitteistovaatimusten maailmaan fiktiivisen SM-Liiga 2007 -jääkiekkopelin myötä.

Näyttääkö seuraava rivi tutulta?
System requirements: Windows 98/ME/2000/XP, 2GHz+ processor, 512MB RAM, 4 GB free HD, 128MB DirectX 9.0c compatible video card.

Tämänkaltainen teksti löytyy pc-pelien takakannesta tai päädystä. Selvitetäänpä tarkemmin mitä tuo mystinen litania oikeastaan tarkoittaa.

Käyttöjärjestelmä. Windows 98/ME/2000/XP.
Tässä listataan mikä käyttöjärjestelmä koneessa on oltava, että peli toimisi siinä.
Pc-koneet ovat jo vuosia pyörineet lähes ainoastaan Windows-käyttöjärjestelmien avulla. Muitakin vaihtoehtoja on, mutta niillä pelaaminen on pääsääntöisesti harvojen harvinaista herkkua.
Windows XP yleistyy hiljalleen monien pelien vaatimukseksi, mutta ilmankin pärjää. Windows 98 ja 2000 ovat vielä pitkään täysin toimivia pelialustoja. Tulevaisuudessa pelit tulevat vaatimaan Windows Vista -käyttöjärjestelmän, joten kallista käyttöjärjestelmän hankintaa kannattaa lykätä sen ilmestymiseen saakka.

Prosessoriteho. 2GHz+ processor.
Kertoo miten tehokas prosessori peliin vaaditaan.
Prosessori on tietokoneen hermokeskus. Erikoistuneiden näytönohjaimien myötä prosessoritehon vaikutus yleiseen suorituskykyyn on laskenut, mutta pitää silti ottaa huomioon pelien toimivuutta pohdittaessa.

Prosessorin suorituskyky mitataan nykyisin gigahertseissä. Suurempi luku on pääasiassa parempi, joskin eri prosessorimallit sotkevat kuvioita joskus suuresti.
Intel mittaa prosessoriensa tehon kylmästi gigahertseinä. Näin esimerkiksi Pentium IV 3GHz -prosessori on juuri niin nopea kuin malli antaa ymmärtää. Pelien laitteistovaatimukset ilmoitetaan samalla skaalalla, joten esimerkkipelimme vaatisi vähintään 2GHz Pentium-prosessorin toimiakseen. Intelin Celeron-prosessorit toimivat myös samalla skaalalla.
AMD puolestaan on lähtenyt kehittämään prosessorejaan eri tavalla ja ilmoittaa omien prosessoriensa nopeuden ns. teholuvuilla. Näin esimerkiksi Athlon 3000 -prosessori pyörii todellisuudessa vain 1.7GHz nopeudella, mutta vastaa silti teholtaan 3GHz prosessoria. Athlon-koneiden omistajan ei siis kannata välittää gigahertseistä, vaan keskittyä ainoastaan prosessorinsa malliin. Fiktiivinen pelimme vaatisi näin ollen vähintään Athlon 2000 -prosessorin.

Keskusmuisti. 512MB RAM.
Kertoo paljonko muistia peli vaatii.
Keskusmuisti toimeen tietokoneen väliaikaisena talletustilana. Käynnistetyt ohjelmat ladataan muistiin ja lisäksi sitä käytetään nopeana väliaikaisvarastona. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että keskusmuistia ei ole koskaan liikaa. Käyttöjärjestelmien paisuessa megalomaanisiksi multimediakeskuksiksi niiden varaama osa muistista vain kasvaa, eivätkä pelitkään ikinä tarvitse sitä ainakaan entistä vähempää.

Oman koneen muistikapasiteetin mittaaminen on onneksi helppoa. Mikäli keskusmuistin määrä ylittää minimirajat, suurempia ongelmia ei ole odotettavissa. Kunnon pelikoneessa tulisi muistia olla nykyään yli gigatavu (1 GT), tai vähintään 512 megatavua (512 MB).

Keskusmuistia ei tule sekoittaa kiintolevytilaan.

Kiintolevy. 4 GB free HD.
Kertoo paljonko kiintolevytilaa pelin asennus vaatii.
Kiintolevyt ovat tietokoneen pysyvää varastotilaa. Internetistä tapahtuvat imuroinnit ja ohjelmien asennukset tehdään kiintolevylle. Kuten keskusmuisti, myös kiintolevytilakin loppuu aina kesken. Se on onneksi nykyään halvempaa kuin vesi, joten kiintolevytilan määrässä ei kannata säästellä.

Pelit voidaan usein asentaa eri tavoin. Käyttäjälle tarjotaan erilaisia vaihtoehtoja, joissa pelistä kopioidaan kiintolevylle vain pieni osa, hieman enemmän, paljon tai kaikki. Pienempi asennus säästää levytilaa, mutta peli lataa enemmän tietoja cd/dvd-levyltä ja toimii siten hitaammin. Täysasennuksella peli siirtää kaiken käyttämänsä tiedon kiintolevylle, jolloin latausajat minimoituvat ja pelaaminen on jouheaa.

Näytönohjain. 128MB DirectX 9.0c compatible video card.
Millaisen näytönohjaimen peli vaatii.
Näytönohjain on koneen osa, joka siirtää videosignaalin tietokoneesta näytölle. Nykyään näytönohjaimet sisältävät myös erikoistuneita grafiikkaprosessoreja, jotka ovat mahdollistaneet siirtymisen alkeellisesta grafiikasta uusimpien pelien visuaaliseen ilotulitukseen.

Myös aiemmin eri valmistajien täyttämät markkinat ovat kutistuneet kahden jättiläisen kilpailukentäksi. Näytönohjainta valittaessa pelimies valitsee joko NVIDIAn tai ATIn näytönohjaimen, omista mieltymyksistään riippuen.

nVidian näytönohjaimissa suurempi mallinumero on pienempää nopeampi. Mallinumeron perässä oleva kirjainsarja täsmentää. Vanhat MX-liitteiset kortit olivat riisuttuja halpamalleja, joita ei onneksi enää markkinoilla näe. Uudemmissa korteissa nopeusjärjestys on kutakuinkin GS - GT - GTX, joskin pelikohtaisesti erojen suuruudet vaihtelevat.

Atin kortit seuraavat samankaltaista logiikkaa. Viime sukupolviin saakka mentiin selvässä numeerisessa järjestyksessä, jolloin Radeon 9800 oli nopeampi kuin Radeon 9700. Uusimmat kortit kuitenkin muuttivat numerointia korvaamalla ensimmäisen numeron trendikkäällä X-kirjaimella. Näin Radeon X800 on selkeästi nopeampi kuin vastaava 9xxx-sarjan kortti. Lisäliite kertoo jälleen bonusherkkujen määrän ja kulkee polulla Pro - XL - XT - XTX.

Pelien laitteistovaatimukset näytönohjainten suhteen keskittyvät yleensä muistin ja ajuriyhteensopivuuden ympärille. Vakavaan pelikäyttöön tarkoitetussa näytönohjaimessa tulisi olla muistia vähintään 128 megatavua, mielellään enemmänkin. Samaten DirectX 9.0 -tuki on nykyään välttämättömyys.

 

Entä minun koneeni?

Entä minun koneeni? Riittääkö koneeni teho peleihin?

Katsotaanpa taas alun mystistä litaniaa. Neuvoimme jo mitä eri termit tarkoittavat. Mutta tämäkään ei välttämättä vielä riitä. Laitevaatimukset voidaan esittää vielä muillakin keinoilla.

Minimum requirements -kohdassa ilmoitetaan pelin niin sanotut vähimmäisvaatimukset. Tämä tarkoittaa konetta, jolla pelin pitäisi toimia ainakin jotenkuten. Joskus vähimmäisvaatimukset eivät kuitenkaan tunnu omaavan mitään todellisuuspohjaa, ja pelaaminen sitä vastaavalla koneella on silkkaa kidutusta. Toisinaan peli pyörii vähimmäisvaatimusten raameihin sopivalla koneella täysin vaivattomasti.
Recommended requirements -kohta puolestaan tarkoittaa kokoonpanoa, jolla pelin valmistaja takaa pelin pyörivän taatusti hyvin. Jos koneesi on jotakuinkin vastaava tai parempi, voit kiertää hyvillä mielin pelikaupan tiskin kautta.

Mutta tiedätkö mitä oma koneesi on syönyt? Ovatko kaupan kuitit tai takuutodistus tallella?

Jos koneen ominaisuuksien selvittäminen on vaikeaa, voit ottaa niistä selvää kahdella yksinkertaisella tavalla.

Oman koneen pelikäytön suorituskyvyn arvioinnin voi aloittaa helposti vaikka lataamalla 3DMark-testiohjelman uusimman version. Automaattisesti itsensä ajava, täysin suomenkielinen testi tarjoaa silmäkarkkia, mittaa koneen suorituskyvyn pelikäytössä ja antaa jopa vinkkejä päivityskohteista. Lataa 3DMark-ohjelma tästä.

Pelien vaatiman DirectX-rajapinnan mukana tulee myös työkalu, jolla koneen ominaisuudet selviävät helposti. Klikkaa Windowsin Käynnistä-valikosta Suorita-komentoa, se löytyy aivan Käynnistä-valikon alareunasta. Kirjoita sitten Suorita-ikkunaan ”dxdiag”, ilman lainausmerkkejä. Tällöin Windows käynnistää DirectX-työkalun, josta tietokoneen eri ominaisuudet selviävät. Työkalun etusivulla kerrotaan muun muassa käyttöjärjestelmä ja sen versio, prosessorin merkki ja nopeus, muistin määrä ja DirectX:n versio. Display/Näyttö-välilehdellä kerrotaan puolestaan näytönohjaimen valmistaja, malli ja muistin määrä.

PC-lisälaitteet

Pc:n hallintavälineissä pätee yksi sääntö ylitse muiden: parhaiten käteen sopiva on paras vaihtoehto. Testivoitot ja nettiylistykset eivät paina vaakakupissa tippaakaan siinä vaiheessa, kun käsi kramppaa epäsopivan hiiren päällä tai ranteet ovat päivän päätteeksi kipeinä.

Pc-pelaaja tarvitsee joka tapauksessa nykyään enemmän kuin pelkän hiiren ja näppäimistön, ainakin jos aikoo pelata muutakin kuin räiskintäpelejä. Urheilupeleihin konsolityyppinen pad-ohjain on miltei välttämättömyys, eikä lentosimulaattoreita viitsi hullukaan pelata näppäimistöllä.

Ohessa kerrotaan nimenomaan pc-pelaajille tarkoitetuista erikoisemmista ohjaimista. Lisää peliohjaimista voit lukea artikkelin osiosta Perustietoa pelikoneista.

Pad-ohjaimet

Ennen olemattomat pad-valikoimat ovat onneksi viime vuosina paisuneet mukavasti ja valinnanvaraa alkaa löytyä. Ihanteellisessa peliohjaimessa on kaksi analogitikkua, ristiohjain ja vähintään kuusi painiketta.

Pad-ohjaimissa ei kannata langeta mainospuheisiin ja kuvitella Force Feedbackin tarkoittavan mitään muuta kuin pc:llä kovin vähän tuettua tärinämahdollisuutta.

Vaatimukset täyttäviä ja käytössä hyväksi havaittuja ohjaimia ovat muun muassa Logitechin PlayStation 2 -tyyppiset ohjaimet, Microsoftin Xbox 360 -ohjaimen langallinen malli tai vaihtoehtoisesti adaptereilla pc:hen kytketyt, alkuperäiset konsoliohjaimet.

Joystickit

Mikäli taivaan sini tai avaruuden musertava tyhjiö vetää puoleensa, pc-pelaaja tarvitsee ehdottomasti laadukkaan lentotikun. Vielä joitain vuosia sitten tikut jakautuivat kahteen kategoriaan: tajuttoman kalliisiin ja hyödyttömiin. Onneksi kahden ääripään välille on ilmestynyt vaihtoehtoja.

Hommansa hoitava pc-joystick sisältää nykyään vähintään neljän suunnan peukalotatin, kaasuvivun ja neljä painiketta. Keskitason ohjaimissa on 8-suuntainen peukalotatti, lisää painikkeita, kaasusauva ja kenties kääntyvä kahva. Kovan luokan pro-ohjaimissa peukalotatteja on useita, nappeja hillittömästi, kaasukahva on erillinen ja siinä on juupelisti lisää nappeja, minihiiri ja kaikenlaisia rullia. Edullisen joystickin saa kympillä tai parilla, parhaimmista saa maksaa satasia. Hinta on yleensä suorassa suhteessa laatuun ja ominaisuuksiin.

Lento-ohjaimen valinnassa tärkein ominaisuus on ehkä kuitenkin tuntuma. Mallista toiseen ohjaimen vastus ja tarkkuus voi vaihdella täysin lepsusta turhankin jäykäksi. Parhaaseen tulokseen pääsee vääntelemällä itse testikappaleita ja ostamalla parhaiten käteen sopivan.

Hyväksi havaittuja vaihtoehtoja ovat kaikki Logitechin ja Microsoftin ohjaimet. Mikäli haluaa panostaa ohjaimeensa hieman enemmän, Saitekin ohjain/kaasukahva-yhdistelmät ovat saaneet osakseen paljon positiivista huomiota. Ne jotka haluavat parasta ostavat CH Productsin lentotikun, kaasukahvan ja polkimet.

 

Hiiret

Hiiret kokivat jokunen vuosi sitten pienen vallankumouksen ja jättivät vanhat, pölyä keräävät rullansa kaappiin pölyttymään. Nykypäivän optinen hiiri toimii vaikka paljaalla pöydällä ja pieksee tarkkuudessa edeltäjänsä puhtaasti.

Optisen lukupään lisäksi minimivaatimuksina voi pitää selailua ja pelaamista helpottavaa rullanäppäintä, sekä tarpeista riippuen peukalonäppäimiä. Monet pelit osaavat kartoittaa erilaisia toimintoja hiirten lisänäppäimiin, joten sorminäppäryydestä riippuen niistä on tuskin haittaakaan.

Kuten lähes kaikissa muissakin pc:n oheislaitteissa Microsoft ja Logitech ovat luotettavia nimiä. Kuten joystickeissakin, myös hiirtä valittaessa se tärkein myyntiargumentti on silti sopivuus juuri omaan kätöseen. Käsi on kuitenkin hiiressä kiinni tuntikaupalla, joten vähänkään epämukavalta tuntuva hiiri syö pitkässä juoksussa pelimiehen kättä rotan lailla.

Langattomuus ei ole välttämättä se ominaisuus, jota hiirtä hankkiessa kannattaa tuijottaa. Kaikesta kehityksestä huolimatta langattoman hiiren luotettavuus ei ole aina parhaasta päästä, ja akun hiipuessa voi paraskin pelisessio häiriintyä ikävästi. Monet parhaista pelihiiristä tehdään nykyään nimenomaan johdollisina.

 

Pelien optimointi

Pöydällä hyrrää nelinumeroisen summan euroja maksanut pc, josta taivaan isäkin olisi kateellinen. Nyt olisi aika päästä pelaamaan sitä uusinta hittipeliä, mutta jostain syystä se pyörii kuin diaesitys ja äänet napsuvat kuin gramofoni. Mikä avuksi?

1. Taustaohjelmat pois

Käyttötottumuksista riippuen Windows lataa käynnistyksen yhteydessä automaattisesti muistiin enemmän tai vähemmän hyödyllisiä ohjelmia. Tarpeellisten, kuten palomuurien tai virustutkien ohella palkkiin voi eksyä kaikenlaista Bonzi Buddyn kaltaista turhaa roskaa, joka kuluttaa prosessoritehoa. Jos ohjelma jostain syystä tarvitsee usein kiintolevyä (Bittorret, muut tiedostonjako-ohjelmistot), se vaikuttaa erityisen negatiivisesti pelien toimivuuteen.

Eli sammuta turhat roskat pois taustalta. Siirrä katseesi työpöydän oikeaan alakulmaan ja mieti onko siellä turhia apuohjelmia, tai kannattaako www-selainta, musiikkiohjelmaa tai tiedostonsiirtoa pitää päällä pelin aikana. Virustutka ja paljomuuri kannattaa kuitenkin jättää päälle, jotta pelin pelaamisen jälkeen kone ei ole vertauskuvallisesti ilmiliekeissä.

2. Asetusten kimppuun

Pc-pelaaminen on harrastus, joka opettaa nopeasti nöyryyttä. Ei mene kauaakaan ennen kuin löytyy iso pino pelejä, jotka saavat järeimmänkin tehomikron polvilleen. Pätkivän pelin edessä kannattaa siis totuttautua nopeasti siihen ajatukseen, että kaikkea karkkia ei yleensä saa kerralla.

Pelin options-valikon takaa löytyy yleensä jonkinlainen grafiikkavalikko, josta voi pudottaa ruuduntarkkuutta, varjojen yksityiskohtia ja erilaisia graafisia efektejä. Pätkivän pelin edessä ei kannata lähteä tissuttelemaan, vaan napata kylmästi mittarit pohjalukemiin ja lähteä sitten kasvattamaan eri vaihtoehtoja, kunnes hyväksyttävä tasapaino sujuvan ruudunpäivityksen ja näyttävyyden välille löytyy.

Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että mikäli koneen näytönohjain ei ole uusinta uutta, ”Full screen antialising” ja ”Pixel shaders” -tyyppiset vaihtoehdot kannattaa säätää minimiin tai kokonaan pois päältä. Mitä eksoottisemmalta se kuulostaa, sitä todennäköisemmin se vaatii PC:n, jollaista ei vielä ole tehtykään.

Ongelmatilanteet

Jokaiselle pelaajalle tuttu tilanne: peli ei toimi. Käynnistyksen jälkeen edessä on musta ruutu, paluu työpöydälle tai pahimmassa tapauksessa se kuuluisa Windowsin sininen kuolemanruutu. Verenpaine kohoaa ja otsasuoni alkaa jo tykyttää. Kymmeneen laskemisen ja mahdollisten aineellisten vaurioiden korjaamisen jälkeen on aika saattaa peli toimintakuntoon. Tuurista ja laitteistosta riippuen ratkaisu voi olla ilahduttavan helppo tai puhdasta voodoota.

1. Ajurit ajantasalle

Vanha sanonta ketjuista ja heikoista lenkeistä pitää paikkansa myös PC-pelaamisen ihmeellisessä maailmassa. Ketjujen paikalla tosin ovat laitteistoajurit, joiden kautta se 600 euron näytönohjain kommunikoi käyttöjärjestelmän ja muiden laitteiden kanssa. Mikäli ajurit ovat vanhentuneet tai muuten vain vialliset, parhaassakin tapauksessa suuri osa laitteiston tehosta menetetään. Pahimmassa tapauksessa koko kone kaatuilee muutaman minuutin välein.

Ensimmäinen askel pelin saattamiseksi toimintakuntoon on päivittää varsinkin näytönohjaimen ja äänikortin ajurit. Internet-selain kohti valmistajan kotisivuja ja päivämäärältään tai versionumeroiltaan uusin ajuri lataukseen. Asennus sujuu nykyään usein jopa suomeksi ja vaatii toimiakseen uudelleenkäynnistyksen. Ajurit kannattaa muutenkin päivittää säännöllisin väliajoin, sillä ne tuovat usein mukanaan uusia ominaisuuksia tai aiempaa ripeämpää ruudunpäivitystä.

Näytönohjaimen uudet ajurit löydät merkistä riippuen joko NVIDIAn tai ATIn sivuilta. Geforce-kortit ovat nVidian ja Radeon-kortit Atin piireillä varustettuja.

Myös äänikortin ajurit kannattaa päivittää silloin tällöin. Nekään eivät ole täydellisen eheät, ja äänikorttien valmistajien uudemmat ajurit parantavat joskus pelien suorituskykyä tai äänien toimivuutta. Esimerkiksi Creativen äänikortit voi päivittää erittäin kätevästi yhtiön www-pohjaisen Software AutoUpdate -toiminnon kautta, sillä järjestelmä tunnistaa äänikorttisi ja ajurisi, ja tarjoaa automaattisesti sopivimmat päivitykset.

2. Peli päivitykseen

On ikävä totuus, että useat pelit julkaistaan nykyään keskeneräisinä. Kyse ei yleensä ole muusta kuin yksinkertaisesta ajan riittämättömyydestä. Taloudelliset realiteetit pakottavat julkaisemaan pelit ennemmin kuin myöhemmin, eikä aika riitä aina täydelliseen viimeistelyyn. Kun soppaan sotketaan kirjaimellisesti lukematon määrä erilaisia laitteistokokoonpanoja, ongelmia syntyy jossain vaiheessa.

Kun oma kone on saatettu pelikuntoon, kannattaa selain suunnata kohti pelin virallisia kotisivuja ja ladata sieltä mahdollisesti saatavilla olevat päivitykset.

Pelipäivitykset löytää parhaimmin erinomaisesta ja täysin ilmaisesta Patches Scrolls -palvelusta.

3. Pöpöt pois koneesta

Mikäli pc on kytketty Internetiin, sen välimuistiin tai kiintolevylle on jossain vaiheessa siirtynyt jotain asiaankuulumatonta tai suorastaan haitallista. Monet yritykset nakkelevat surffarien kiintolevyille erilaisia dataa kerääviä ohjelmia tai mainosbotteja. Yhteensopivuus muun ohjelmiston tai laitteiston kanssa ei ole se tärkein prioriteetti, joten ongelmia syntyy yleensä nopeastikin.

Satunnaisen kaatuilun lisäksi pöpöt hidastavat koneen toimintaa ja luovuttavat tietoa selailusta eri tahoille. Onneksi lääkkeet löytyvät helposti.

Lavasoft Ad-Aware ja Spybot Search & Destroy poistavat turhan roskan koneesta ja nopeuttavat toimintaa huomattavasti. Kuten hampaiden harjaus, myös pc:n putsaus kannattaa suorittaa säännöllisesti. Kumpikin ohjelma toimii suomeksi.

4. Uhraukset koneen hengille

Laitteisto on ajan tasalla, kone puhdistettu ei-toivotuista elementeistä ja pelikin on päivitetty, mutta edelleen pahat henget rienaavat viatonta pelaajaa. Mikä nyt avuksi? Nyt aletaan hiljalleen jo eksymään vaarallisen lähelle Kiellettyjä Taitoja. Aluetta, jonne moni ei haluaisi mennä, mutta silti joskus väistämättä joutuu.

Jos peli ei vieläkään toimi, vika on joko syvällä omassa koneessasi tai vaihtoehtoisesti laiskoissa ohjelmoijissa. Seuraavaksi selain suunnataan pelin virallisten sivujen keskustelupalstalle ja tarkemmin sanottuna sen ongelmanratkontaosioon. Nopea vilkaisu paljastaa, onko muilla samanlaisia ongelmia. Mikäli on, joku lienee tässä vaiheessa jo keksinyt ratkaisun ja jakanut sen muiden kanssa. Ohjeita seuraamalla peli lähtenee toimimaan.

Pelien kotisivut löytyvät helpommin kirjoittamalla pelin sivu jonkin hakukoneen, vaikkapa Googlen, hakukenttään. Pelin sivut voivat olla joko sen omalla sivustolla tai julkaisijan sivuston alla. Sivujen osoite voi löytyä myös pelikotelosta tai ohjekirjasta.

Mikäli edes Internet ei tuo ratkaisua ongelmiin, vika on vakavampi. Tässä vaiheessa olemme syvyyksissä, joihin tämän artikkelin mittakaava ei riitä, sillä pelin toimimaan saattamiseksi joudutaan kenties pureutumaan myyttisiin BIOS-asetuksiin tai Windowsin rekisteritiedostoihin. Kumpikaan ei ole paikka, jonne kannattaa lähteä tökkimään ilman tarkkaa tietoa. Tässä vaiheessa kannattaa joko hälyttää apuun paikallinen ATK-guru tai kysyä neuvoa esimerkiksi eDomen tai Muropaketin keskustelupalstalta. Mukaan kannattaa varata sokeripitoista kolajuomaa, kylmää pizzaa ja tarkka kuvaus ongelmasta Internet-henkien lepyttämiseksi.

 

Näin päivität näytönohjaimen ajurin

Näytönohjaimen ajurin päivittäminen on helppo operaatio, mutta mikäli hommaa lähtee suorittamaan takki auki, tuloksena voi olla enemmän ongelmia kuin hyötyä. Kuvitettu ohjeemme päivittää Geforce-näytönohjaimen ajurit uusimpaan versioon. Atin korteilla homma toimii samalla tavalla, mutta termistö vaihtuu Ati/Radeon-painoitteiseksi. Ennen oppaan seuraamista lataa uusimmat ajurit näytönohjainvalmistajasi sivuilta. NVIDIA-näytönohjainten ajurit tottelevat nimeä ForceWare. ATI-näytönohjainten ajurit ovat Catalyst-nimisiä.

1. Vanhan ajurin poisto

Mikäli näytönohjaimen ajurit yrittää asentaa kylmästi vanhojen päälle, tuloksena on ongelmia. Sujuvan toiminnan varmistamiseksi poistamme siis ensin vanhat ajurit.

Suuntaa Käynnistä-valikon kautta Control Paneliin. Mikäli vierailet täällä ensimmäistä kertaa, Windows todennäköisesti tarjoilee sinisen ruudun ja varoituksen olla apinoimatta asetusten kanssa. Koska tiedämme, mitä teemme, napsautamme moisen varoituksen pois ja siirrymme Add / Remove Programs -valikkoon.

Etsi valikosta kuvan mukainen kohta ja napsauta Change/Remove -painiketta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tärkeää: Mikäli emolevysi käyttää nVidian piirisarjaa, saat eteesi seuraavanlaisen kuvan. Valitse kuvan mukaiset vaihtoehdot, jotta ohjelma poistaa vain näytönohjaimesi ajurit, eikä kaikkia emolevyn tarvitsemia ajuripaketteja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poisto-ohjelma saattaa haluta varmistuksen, että todellakin haluat poistaa näytönohjaimesi ajurit. Tarjoa koneelle vahvistusta, kunnes poisto on uudelleenkäynnistystä vaille valmis. Myöntävän vastauksen jälkeen kone käynnistyy uudelleen, ilman näytönohjaimen ajureita.

 

 

 

 

2. Uuden ajurin asennus

Kun kone käynnistyy, monitorilla näkyvä kuva on todennäköisesti hirveä. Värit ovat vähäiset, eikä näyttötarkkuuskaan suorastaan huimaa päätä, ainakaan positiivisesti. Ei syytä huoleen, näytönohjaimesi käyttää väliaikaisesti Windowsin omia karvalakkiajureita. Tämä on ohimenevää.

Selaa Oma tietokone -kansion (My Computer) kautta kautta siihen hakemistoon, johon talletit lataamasi ajurit ja aja paketti. Lisenssisopimuksen lukemisen jälkeen asennusohjelma pyytää sinulta hakemistoa, johon ajuripaketti puretaan. Hakemisto on väliaikainen, joten helposti löydettävä ratkaisu tyyliin C:\asennus on suositeltava. Näin voit helposti poistaa turhat tauhkat asennuksen päätyttyä.

Kun itse ajurien asennus alkaa, kone haluaa jälleen tukea ja vahvistusta. Napsuttele Seuraava/Next-nappia, kunnes asennus alkaa. Mikäli onnistuit lataamaan aivan uudenkarheat ajurit, saatat kohdata seuraavanlaisen varoitusruudun. (ajurikuva4.jpg)

Windows ei oletusasetuksillaan suostu ajamaan muita, kuin Microsoftin digitaalisesti allekirjoittamia ja hyväksymiä ajureita. Kaikkein uusimmat ajurit eivät välttämättä ole vielä läpikäyneet pitkää sertifiointiprosessia, mutta koska tiedämme ladanneemme ajurit virallisilta sivuilta, uskallamme jatkaa asennusta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kun asennus on valmis, kone pyytää vielä yhtä uudelleenkäynnistystä. Hyväksymisen ja uudelleenkäynnistyksen jälkeen monitorilla näkyvän kuvan pitäisi olla astetta miellyttävämpi kuin viime käynnistyksellä. Mikäli näin ei kuitenkaan ole, apu löytyy näytön oikeasta alalaidasta selvällä suomenkielellä. Oikean hiirennapin napsautus kuvan mukaisen ikonin kohdalla avaa valikon, josta resoluution, virkistystaajuuden ja värimäärän voi säätää haluamakseen.

Onneksi olkoon, olet juuri päivittänyt näytönohjaimesi ajurit. Hyvällä tuurilla palkintona on sujuvampi ruudunpäivitys peleissä, parempi kuva DVD-toistossa ja niin edelleen.

Takaisin ylös